A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület ez évben is meghívást kapott a Lublinban megrendezendő nemzetközi Jagiellonien Fair -ra augusztus 16-17-18-ra. Alkotóink közül Fazekas és Molnár Tíborné hímző népi iparművész képviseli majd a Hajdú-Bihariakat.
Április 13-án és 20-án tartották a játszóházi programokat a debreceni Malompark-ban egyesületünk tagjai. A gyerekek nagy örömére 6 népi kismesterséggel ismerkedhettek, készítettek használati tárgyakat, elsősorban a Húsvétra készülődve.

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete Közgyűlésén, Varsányban egy alkotóház vezető és egy nyitott műhelyt fenntartó tagunk vett részt. A Közgyűlésen az igen hasznos előadásokon kívül alkalmunk volt megismerni azt a Nógrád megyei kis települést, amely munkahely teremtő, a hagyományait példaszerűen őrző, innovációiról híres település.

Tovább olvasom

A Komatál-komakendő pályázaton 2 alkotónk, Rózsa Sándorné és Doedesné Tasnády Timea szövők díjazásban részesültek, 9 alkotónk és egy szakkör munkái kerültek a kiállításba.

Májusi előzetes:

Május 6-án a Közösségek Hete programsorozat keretében egyesületünk és a Hajdúsámsoni Petőfi Sándor Könyvtár és Közművelődési és Muzeális Intézmény közös szervezésében konferenciát szervezünk a Komatál-komakendő Kárpát medencei pályázat megyei záró programjaként. Előadásokat hallhatnak a részt vevők a komatál vivés helyi szokásairól dr. P. Szalay Emőke muzeológustól, dr. Szathmári Ibolya muzeológus a pályázatra beadott textil anyagról ad ismertetőt a résztvevőknek. A rendezvényen a helyiek közösségek „Mi került a komatálba” elnevezéssel ételbemutatót szerveznek a vendégek részére.

Május 11.-én a Hajdúnánáson lesz a hagyományos „Kihajtási ünnep” , itt egyesületünk 15 fős létszámmal érkezik kézműves bemutatók, gyermek programok, népi kézműves vásárral.

Május 18.-án a Csapókerti Közösségi Házban tartjuk az évi második közgyűlésünket. Napirenden a közhasznúsági jelentés ismertetése és elfogadása valamint az előttünk álló feladatok részletes ismertetése lesz.