Kiállítás Kiss Árpádné, paszományos, népi iparművész, a Népművészet Mestere önálló kiállítása nyílt a Nagytemplomi Kálvin János  Galériában október 27-én. A nagyszámú érdeklődő számára Fekete Károly püspök úr „személyes élményeinek felidézésével meghitté, belsőségessé tette a vonzó kulturális eseményt”.

A Berettyóújfaluban rendezték meg a  XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-Alföldi régióban című pályázati kiállítás, ahol Dobosné Hajdú Anikó és Tarsoly Andorné hímzők,népi iparművészek, szakoktatók, egyesületi tagjaink tanítványai munkái  is kiállításra kerültek. Több díjat kapott kiváló szőttes garnitúrájáért Soós Bianka, egyesületi tagunk, aki BSZC Nádudvari Szakközépiskola takácsszövés szakos növendéke. Mestere Galánfiné Schmidt Teréz a Népművészet Mestere. Az egyesületünk által felajánlott díjat a berettyóújfalui  Igazgyöngy Alapítvány szövő csoportja kapta. A rendezvény megnyitóján egyesületi tagunk, Hutkai László bőrműves népi iparművész, szakoktató tartotta a pályázat szakmai értékelését.

Október 19-re, a Kölcsey Központban tartott hagyományos népművészeti programra, a „Cuháré”-ra egyesületi tagjaink is meghívást kaptak.  Az elsősorban gyermek és ifjúsági néptáncos bemutatókon alkotóink kézműves bemutatókat tartottak és árusították portékájukat.

Október 12-én „Hagyományőrző népi kézműves műhely” címmel tartottuk a megyei hímzők részére a szakmai továbbképzést a Népi Mesterségek Házában. Előadónk  Koszorús Anikó hímző népi iparművész . Kalocsáról. Téma a színes kalocsai hímzés volt.

Hajdúnánás, Kenderes Kert volt  helyszíne a 2019 október 20-i „Behajtás ünnepnek”, melyre egyesületünk 8 alkotót delegált. Kézműves bemutatókat, játszóházi foglalkozásokat tartottak a puszta ünnepén, ahol a hagyományos pásztorünnepen az egész nyáron a szabadban legelő állatok behajtása történik. Most is, a tavaszi ünnephez hasonlóan,  szüleikkel együtt sok gyerek érkezett a rendezvényre. A kézműveskedés mellett a gyerekek ismét kipróbálhatták a „régimódi játszótér” mozgásos, ügyességi játékait.

Október 25.-én a nemezesek tartották foglalkozásukat a Népi Mesterségek Házában. 

Újszerű kapcsolat építés indult  a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület és a külföldi diákok érdekeit képviselő nemrégen alakult szervezet között. Az egyesület a magyar népművészet különböző ágaiból kínál „érzékenyítő” programokat az itt élő diákoknak. A hímzés, a szövés, a nemezelés, a gyöngyfűzés mellett néptánc és népi gasztronómia a kínálat, minden programot az alkotóházban tervezünk megvalósítani. A jelentkezők számától függően, 1-2 kis létszámú csoportot indítunk, már 2019 év végén.

November előzetes:

November 21-én a Népi Mesterségek Házában lesz a hagyományos NIO zsűrizés. Az adatlapot és a zsűri díjakat november 7-ig kell elküldeni a Hagyományok Házába. Tárgyakat november 20-án 10-12 és 15-18- ig várjuk a Népi Mesterségek Házába

November 15-én 10 órai kezdettel a Debreceni Egyetem főépületében, az auditorium maximumban hímző konferencia lesz „Hímezz magyarra! ” címmel. Téma:  Hajdú-Bihar megyei hímzések. A konferencia fővédnöke dr. Bartha Elek, egyetemi tanár, rektor helyettes. Moderátor: L. Mikecz Ágnes etnográfus. Előadást tart többek között Szöőr Anna, a Magyarok Európában egyesület tagja, Molnár Tíborné hímző népi iparművész, Kormányos Lászlóné viseletvarró, hímző népi iparművész, dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus, Hubert Erzsébet etnográfus. Közreműködik Virágos Lajosné Kozák Anikó, ének.