A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület székháza, alkotóháza Népi Mesterségek Háza (Debrecen, Hatvan u. 57) 2 napos rendezvényével 2019-ben is csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VI. Országos Hétvégéje rendezvénysorozathoz, mely most is része az Európai Művészet és Kézművesség Napjai néven meghirdetett programnak. Az „üzenet” ebben az évben: „A népi kézművesség mint a helyi értékek kézjegye.”

Egyesületünk a programokat a közelgő Húsvét jellegzetes népi kézműves „termékei” bemutatásának, népszerűsítésének szentelte. Célunk az volt, hogy a városunkban tanuló külföldi diákok számára élmény szerűen mutassuk meg hagyományainkat.

Tovább olvasom

Április 5-ét a mézeskalács készítés bemutatásának szenteltük. Katonáné Kalmár Terézia népi iparművész az alaptészta begyúrását mutatta be majd a nyújtás, szaggatás és a díszítési módok már a részt vevő fiatalok kezei között formálódtak. Készült színes ehető magokkal kirakott, cukormázzal díszített sütemény. A részt vevő fiatalok saját nemzeti motívumkincsüket, színvilágukat mutatták meg a kis formákon, s ez nagy élményt jelentett a magyar népművészetet ismerőknek.

Jöttek azeribajzsáni, Fülöp szigeti, kenyai, kinai diákok, akiket húsvéti ételekkel is megkínáltunk!

A másnapi program tojásdíszítés, viasszal és gyönggyel valamint kosárfonás volt. Nagy kihívás volt a résztvevőknek a kézműves program hiszen ismertetlen technikákkal találkoztak, de közben közelebb kerültek a magyar népi kultúrához. Többen saját nemzetük motívum kincsét jelenítették meg a viaszolt tojásokon.

A húsvéti szokásainkról angol nyelvű kis előadást hallhattak, melyet a kenyai fiatalember saját országa power point-os  bemutatásával viszonzott.

A szombati programon Balogh Károly kosárfonó népi iparművész, dr. Csapóné dr. Riskó Tünde gyöngyfűző és Rácz Hajnalka etnográfus tojásfestő dolgoztatta meg a külföldi fiatalokat.

A rendezvényen a közreműködő mesteren kívül dolgozott még Berencsi Erika nemezes, angol tanárnő, ő segítette a nyelvi különbözőségek áthidalását, a húsvéti ételek elkészítésében, felszolgálásában Katona István és Hubert Erzsébet közreműködött.

A program előkészítésében, az egyetemi hallgatók között a program népszerűsítésben dr. Csapóné dr.Riskó Tünde gyöngyfűző végzett kiváló munkát.

Partner szervezet a Debreceni Egyetem volt.

A két napos rendezvényen 32 résztvevő volt.

Debrecen, 2019. április 9