Tervezünk, alkotunk, reménykedünk. Átírjuk programjaink időpontjait, a vezetőségi üléseket  on-line tartjuk és folyamatosan  igyekszünk kapcsolatot tartani tagjainkkal! Pótoljuk a 2020-ban már feltorlódott elmaradásokat  és megfogadjuk, hogy  majd mindent jobban, igényesebben csinálunk, ha „újra beindul az élet”!

Hogyan élik meg az alkotók a koronavírus által okozott bezártságot?

Egy kis körkép a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület néhány alkotójáról.

Mindenki számára szokatlan helyzetet teremtett a koronavírus miatti kijárási korlátozás és a rendezvények-kiállítások, szakköri összejövetelek, fesztiválok elmaradása.  Egyesületünk néhány tagjától kértünk információt arról, hogyan iktatják be a napi programjaik közé  a kézművességet. Előre néznek, hiszen az élet nem áll meg. Már biztos, hogy pályázhatunk a Százrózsás-ra Mezőkövesdre, reménykedünk, hogy megjelenhetünk a Budai Várban, a Mesterségek Ünnepén, és azt a sok, élményt ígérő programot is megélhetjük, amelyeket elcsúsztatva, de megrendeznek az év második felében.

Egyszerűbb helyzetben vannak azok az alkotók, akik hobby szerűen tevékenykednek és a kézműves alkotások értékesítése nem a fő anyagi forrásuk. A bezártságban kikapcsolódást jelent egy- egy szép hímzés megtervezése, varrása, a faragóknak a játékok csiszolása,nemez fejfedő befejezése, a gyöngy hímzéssel készített könyvborítók készítése. A hímzők közül: Molnár Tiborné Magdika, Dobosné Hajdú Anikó, Lankusné Mikecz Ágnes, Virágos Lajosné Kozák Anikó otthoni hímző munkáját láthatjuk. Sarkadi Gyuláné gyöngyhímzéssel díszített könyvborító készítésével tölti ki szabadidejét. Berencsi Erika fejére került a nemezelt szaunasapka. Kiss Lajos Mihály faragó kis összerakható játékfigurákat  tervez és farag.

Nehezebb helyzetben vannak azok az alkotók, akiknek a fő kereseti forrásuk az általuk magas színvonalon elkészített és értékesítésre szánt termék.  A fazekasok: Terdik Angéla és ifj. Fazekas István terveznek, korongoznak, díszítenek. Bíznak abban, hogy az elkészített sok-sok alkotásnak a nyáron már lesz helye valamelyik vásárló lakásában, vagy a kiállításokon, ill. szeptemberben  a Nemzetközi Fazekas Fesztiválon.  Bátori András faragó az összeállított fa tolltartók tetejét díszíti. A mézeskalács készítő Radics László és fia Zoltán ezekben az időkben a nagy hajtás idején elmaradt ütőfák karbantartásával tud csak foglalkozni, hisz az élelmiszerekhez tartozó mézes kalácsot nem tudják most hová eladni.

Mindenki elmondta, hogy a nehézségek ellenére az alkotói tevékenység segít abban, hogy lelkileg jobban kibírják ezeket a napokat.