Örömmel adjuk közre egyesületi tagunk, Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész, nemezes írását és fotóit a rendezvényről.

 

A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya által meghírdetett, HUNG-2017. pályázat bemutatkozó alkalma volt a: FOLKTREND! – VISELET-BEMUTATÓ A HAGYOMÁNYOK ÉS A MODERNITÁS JEGYÉBEN 2017-BEN IS.

A magyarság hagyományos öltözködési kultúráját, népi motívumait felvonultató divatbemutatót szervezett a Földművelésügyi Minisztérium „folkTREND! – A hagyomány a régi, a stílus új” címmel Budapesten. A hungarikumokért is felelős tárca a hagyományokat újragondolt formában bemutató kezdeményezést tavaly indította útjára, amelynek újabb állomása volt a 2017.12.13-i rendezvény. A tervezők mellett az idei évben a minisztérium által meghirdetett hungarikum pályázat viselettervezésre és – készítésre kiírt célterületének nyertesei számára is megnyílt a lehetőség, hogy újonnan készített kollekcióikat bemutassák a rendezvényen. A pályázat kifejezetten olyan öltözetek és kiegészítők megtervezésére biztosított lehetőséget, amelyeket a tradicionális formavilág, alapanyag és technika jellemez. A rendezvényen bemutatott, hungarikum pályázaton győztes ruhákat : Szombathy Márta, Csider István, Sárospatakiné Fazekas Judit, Dobosné Hajdu Anikó, Besze Zsófia, Illés Vanda, Stoffán Linda, Csendes Lajos, Kovácsné Pócza Ágnes, Szombati Klára, Németh Hajnal Aurora és Mundrusz Anett tervezte. A pályázók két területen nyújthatták be terveiket: az elsőben olyan modern ünnepi és hétköznapi ruhák, illetve kiegészítők tervezésére nyílt lehetőség, amelyek formavilágában, díszítményében, az alkalmazott technikában fellelhető a hagyomány egy-egy eleme. A második terület középpontjában pedig a kékfestés mestersége állt; a pályázóknak a hagyományosan előállított kékfestő anyag mai, modern férfi, női, gyermek ruházatokon való alkalmazását kellett kivitelezniük. A neves, ismert tervezőket pedig az Igéző, a Szervető, a Meyke, a Romani, a Soutache, a Zema valamint Esztány István, Mindák Viktória, Pásztor Anni és Hampel Katalin képviselte az egyedülálló eseményen. A divattervezők arra kaptak felkérést, hogy ötvözzék a hagyományos motívumokat, anyagokat, formákat a jelenkor öltözködési stílusával.