A Corona vírus egyre erőteljesebb terjedése  miatt egyesületünk vezetősége  is meghozta a szükséges döntéseket. A legtöbb novemberi programunkat lemondtuk, alkotóházunkban nem vállaltunk semmilyen, a nyilvánosság előtt zajló, korábban tervezett eseményt.

Elmaradtak a hímző és a nemezes továbbképzések, lemondtuk az évek óta rendszeresen november közepén tartott NIO zsűrizést.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Kézműves Remek 2020-as megyei díjazottját. A Remekek Remeke díjat Sánta Gyula késes mester, népi iparművész kapta, virtuális kiállításra, a készülő katalógusba került még Tóth Sándor citerakészítő alkotó munkája és Bárczi Imre Zsolt kerámia kisplasztikája.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a Hungarikum pályázaton „Ismered megyénk értékeit”? című projectje díjat nyert. A program célja hogy kisfilmet készítsenek a  Megyei Értéktárba került népi kézműves értékekről, azok megvalósítóiról. A filmben  többek között a debreceni kisbundát, a debreceni cifraszűrt és a komádi hímzést mutatja be  Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész, Molnár Tiborné hímző népi iparművész. A filmfelvétel a Tiszta Forrás Hímző Kör kiállításának helyszínén, a Református Kollégium Múzeumában  készült. Itt vettek fel beszélgetést a debreceni kerámiáról Terdik Angéla fazekas népi iparművésszel is.

Az „Ismered megyénk értékeit?” című filmben megszólalnak a nádudvari Fazekas dinasztia mesterei, Fazekas Lajos, Fazekas Ferenc és ifj. Fazekas István, a balmazújvárosi  Mihalkó kalapos műhely képviseletében Mihalkó Gyula özvegye, Erzsike. A debreceni mézeskalácsról Radics László a Népművészet Mestere beszél, a  hajdúnánási szalmafonást a város polgármestere mutatja . A bihari szűrrátétet Gyönyörűné Erdei Judit a Népművészet Ijfú Mestere, népi iparművész szavaiból ismerhetik meg a film nézői.

A megye népi kézműves értékei közül a hortobágyi karikás ostorral és a csikós nyereggel  is megismerkedhetünk.

A kisfilm egyik nagy értéke az, hogy a népi kézműves tárgyakat készítők magunk beszélnek alkotásaikról, amelyekből sokat láttatnak a film készítői.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Megyei Értéktárba került népi kézműves értékek létrehozói  a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.

Köszönet Tóthné Bobonka Magdolna megyei tanácsnok asszonynak, a Megyei Értéktár Bizottság munkatársának ezért a kiváló filmért .

A Hagyományok Háza által hirdetett „Most van időm alkotni” pályázaton külön díjat kapott Bodóné Ungvári Éva szövő,  a NESZ által hirdetett  „Fejrevalók újragondolása” pályázaton Sósné Mihalkó Emese 3. díjat kapott. A Magyar Művészeti Akadémia pályázatán ifj. Fazekas István  lett díjazott.

A Debreceni Egyetem Gyermek Klinikáján gyógyuló gyerekek részére évek óta népi kézműves karácsonyi díszekkel ékesített fát adományozunk. Ebben az évben is eljuttatjuk a karácsonyfánkat a kis betegeket gyorsabb gyógyulása érdekében. Díszeket ajánlott fel Sarkadi Gyuláné dr. Csapóné dr. Riskó Tünde gyöngyfűző , Kiss Gyuláné szövő, Radics Zoltán mézeskalácsos, Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó.