Radics László a Népművészet Mestere Egyesületünk vezetőségi tagja 70 éves születésnapját ünnepeltük október 7-én, a szokásos havi vezetőségi ülésünkön. Az ünnepelt, titkárunk, Virágos Lajosné Kozák Anikó énekes köszöntőjét és egy csodálatos tortát kapott a közösségtől.

A Főnix Rendezvényszervező Kht meghívására október 10-egyesületünk delegációja részt vett a Szüreti Vigasság elnevezésű programon Debrecenben, az újjávarázsolt Dósa nádor téren.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjai 8 féle kismesterséggel pályáztak az Országos Népművészeti Kiállítás Észak-alföldi régiós eseményén.

A hímzőket Molnár Tiborné Király Zsiga díjas hímző, népi iparművész és az általa vezetett 2 szakkör, a Kabai Hímzők és a Tiszta Forrás Hímző Kör, a Dobosné Hajdú Anikó népi iparművész által vezetett Öltögetők és a nemezes csoport valamint Sütő Brigitta a Népművészet Ifjú Mestere képviselte.  Horváthné Nagy Olga által vezetett Esztári Himző Kör és Tóth Aranka a Népművészet Mestere által vezetett Csapókerti Hímző Kör alkotásai is kiállításra kerültek. A szövők közül Petrovics Nikolett a Népművészet Ifjú Mestere népi iparművész, Doedesné Tasnády Timea és Rózsa Sándorné pályázott eredményesen. A fazekasaink közül ifj. Fazekas István népi iparművész alkotásai láthatók, aki párjával, Sütő Brigittával együtt készített pályamunkát. Baji Imre a kosárfonóinkat, Sánta Gyula a fémműveseinket, késeseinket, Hutkai László a bőrműveseinket képviselte. Sósné  Mihalkó Emese a pásztorkalapjaival pályázott sikeresen. Hangszereivel jelentkezett és kiállításra került Tóth Sándor citerakészítő tagunk.

 

 

 

 

 

 

Hajdúnánáson a Kendereskertben  a Behajtási ünnepségen vett részt egyesületünk delegációja október 17-én. rendezvénnyel a régi időket idézték a szervezők, amikor kézművesek, táncosok, az „Örökös Pásztorok” felvontatásával téli szálláshelyükre kísérték a tavasztól őszig a legelőkön  tartózkodó állatokat. A rendezvény célja, hogy erősítse a Hortobágy szélén fekvő, a pásztorkultúrát éltető város közösségeit ,közöttük a népi kézművesekét is.

 

 

 

 

 

 

 

Tiszta Forrás Hímző Kört  45 éve alapították. A jubileumot kiállítással ünnepeljük a Debreceni Református Kollégium Múzeumában. A bemutatót október 29-én 15 órakor Dóra Fruzsina etnográfus, a Hagyományok Háza Tárvezető helyettese nyitja meg.

Jó példák:

Sajátos tudás átadás az óvodában:

Hajdúsámsonban az Öltögetők Klubja hímző csoport elsőként csatlakozott a településen megrendezett „Népmese Napjához”. Egyesületünk vezetőségi tagja,  Dobosné Hajdú Anikó hímző, a csoport vezetője évek óta dédelgeti azt a tervét, hogy egyedi, kézzel hímzett alkotásokkal lepjék meg az óvodát. Szándékuk  az, hogy a népi iparművészeti alkotásokkal a legifjabbaknak  esztétikus ajándékot juttatnak, az  „érték és tudás átadás” szándékával. A 12 darabos párna kollekció között keresztszemes hímzéssel varrott, állatos minták, erdélyi motívumok szerepelnek, a gyerekek nagy örömére.

Kapcsolat a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamarával:

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ismét segített a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak abban, hogy a Magyar Kézműves Remek pályázatra szánt alkotások eljussanak Budapestre a zsűri bizottság elé.

Török László fafaragó, Tóth Sándor citera készítő  és Sánta Gyula késes népi iparművész pályamunkáit bírálták, közülük a Remekek Remeke díjjal jutalmazták késesünk alkotását.

A megyei kamara a sajtó jelenlétében ünnepélyesen adja majd át az emléklapokat a pályázóknak.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület nemezes csoportja október 23-tól három napos továbbképzést szervezett tagjai számára.

A foglalkozáson a lábbeli készítés volt a cél, melyet a résztvevők eredményesen teljesítettek.