Március 2.-án és 3.-án a Hagyományőrző Nyitott Kézműves Műhely vendége dr. Illés Károlyné a Népművészet Mestere volt aki a trencsényi hímzésekről tartott előadást és szakmai bemutatót. A másfél napos programon lehetőség volt minta gyűjtésre, rajzolásra, az öltéstechnika elsajátítására is.

 

Március 30-án 10-15 óra között lesz legközelebb a megyei hímzők számára szervezett továbbképzés.

 

Március 16-án bensőséges ünnepségen köszönte az Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetősége és Népi Mesterségek Háza gyöngyfűző szakköre tagsága a most leköszönt vezető, Sarkadi Gyuláné népi iparművész 5 éves munkáját. Borika alapítója, első vezetője volt a szakkörnek, sok lányt, asszony vezetett be a gyöngyfűzés rejtelmeibe. A szakkörvezetést dr. Csapóné dr. Riskó Tündének adta át, aki tanítványa volt.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületből 14 alkotó, két szakkör valamint egy csipkekészítő alkotó jelentkezett a „Komatál-komakedő” elnevezésű Kárpát-medencei alkotó pályázatra. A pályázatot a Hagyományok Háza, a Nemzeti Művelődési Intézet, Lakitelek Népfőiskola Alapítvány, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete , Népművészeti Egyesületek Szövetsége közösen hirdetette meg. Egyesületünkből pályáztak: Molnár Tiborné, Dobosné Hajdú Anikó, és az általa vezetett két hímző szakkör (Hajdúsámson Nyíradony) Sütő Brigitta, Gyarmati Éva hímző , Petrovics Nikolett, Rózsa Sándorné, Doedesne Tasnády Tímea, Bodóné Ujvári Éva szövők komakendőkkel, Egyekről Tóth Szilvia csipkekészítő , Baji Imre kosárfonó valamint Lugossy György, Terdik Angéla, Szűcs Henriett, ifj.- Fazekas István fazekasok, komatálakkal. Összesen 46 alkotást küldünk a kiállítás helyszínére Lakitelekre. Az alkotások zsűrizése után kiderül, mely munkák kerülnek bemutatásra Lakitelken a 2019 április 8-án nyíló kiállításon, és kik azok, akiknek a tárgyai díjat is kapnak.

Egyesületünk tagja, szövőműhelyünk vezetője, Petrovics Nikolett és Szatmáriné Győri Tünde szövő alkotók közös kiállítása nyílt a balmazújvárosi Semsey Kastélyban március 14.-én.