A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Lakitelek Népfőiskola, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által meghirdetett Komatál és Komakendő Kárpát – medencei alkotópályázat Hajdú Bihar megyei záró rendezvénye volt, 2019. május 6-án, a Hajdúsámsoni Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézményben.

Tovább olvasom

Az országosan meghírdetett Közösségek Hete elnevezésű programhoz kapcsolódva volt lehetőségük az alkotóknak és a vendégeknek a szakmai délután keretein belül több nagyszerű előadást meghallgatni, amit a megyénkben működő Kézműves Alapítvány támogatott. A rendezvényt a helyi citerások műsora nyitotta meg. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak részvételéről Hubert Erzsébet etnográfus, az egyesület elnöke tartott beszámolót.

Dr. P. Szalay Emőke etnográfus, muzeológus „Komálás, komatál vivés elődeink életében” címmel tartott előadást.
Fotókkal illusztrált előadást tartott dr. V. Szathmári Ibolya, etnográfus, muzeológus, a pályázatra érkezett textil munkákról és a Hajdú-Bihar megyei alkotók alkotásainak elemzését ismertette, minta a pályázat zsűrijének tagja.

A rendezvény célja az volt, hogy még többet megtudjanak az érdeklődők, a már feledésbe merült szokásról, hagyományról a „komázásról -komatál vivésről”. Az alkotók a zsűri elvárásaival is szembesülhettek. Mi kerül a komatálba? A Hajdúsámsoni jellegzetes ételekből volt kóstolási lehetőség. Az ételeket, az intézmény munkatársa Dobosné Hajdu Anikó hímző népi iparművész, a Hajdúsámsoni Öltögetők Klubja vezetőjének gyűjtésének és kutatásának alapján készítettek el a klub tagjai.