NÉPI KÉZMŰVES BEMUTATÓ ÉS VÁSÁR

2020. augusztus 20-21-22-én a Debreceni Virágkarnevál programjaiba bekapcsolódva a Rózsa utcán népi kézműves bemutatókat és vásárt tart Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 14 alkotója.

Vásárolhatnak a mesterektől szalma, vessző, fatárgyakat, késeket, nemez öltözet kiegészítőket, bőrtárgyakat, pásztorkalapokat, gyöngyöket, mézeskalácsot, hímzéseket. Lesz lehetőség zsinórfonásra, nemez tárgyak készítésére is.

NYÁRI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

Már második alkalommal tartottak kézműves foglalkozást a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjai a nyári táborozáson lévő gyerekeknek a Debreceni Bolyai János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A foglalkozásokat  a Kézműves alapítvány támogatásával valósítják meg. A népi kézműves mesterek-alkotók bevonásával a gyerekek megismerkedhetnek a gyöngyfűzés, a nemez készítés, fafaragás, a fonás, szövés alap fogásaival, kisebb tárgy elkészítésével pedig megmutathatják mit is tanultak.
A kézműveskedés mellett lehetőség van a régi idők ügyességi játékaival is megismerkedni, például  a gólyalábbal, liba lábbal stb.
A nyár folyamán még két alkalommal örvendhetnek a gyerekek a hagyományőrző foglalkozásoknak.

Kiállításmegnyitó Hajdúnánáson

Értékeikben élnek tovább Hajdúnánás

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület munkáiból nyílt vándorkiállítás március 12-én a Kéky Lajos Művelődési Ház galériájában. A 150 tagot számláló 37 éves megyei egyesület 30  alkotójának kollektív kiállításán a hangsúly a megye hagyományaira helyeződött. Azokat az értékeket állították ki, amelyek a hortobágyi pásztorművészet, a cíviskultúra, valamint a bihari  rész örökségeire épülnek.

A kiállított  tárgyak részben  abszolút  hiteles másolatok – mint a szűrrátétesek, a juhászbotok, kampók, másrészt olyan  alkotások, amelyekben újraéled a hagyomány, azaz a  XXI. század világába  is  beilleszthetők.

A kiállítást a Szalmakalap Citeraegyüttes pásztorcsokra  nyitotta meg, majd Szólláth Zoltán művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket azzal az örömével, mennyi csodás érték látványa érheti a minden nap nyitott szemmel járókat nemcsak az utcákon, tereinken, hanem egy megye népművészeinek munkái kapcsán is. Buczkó József etnográfus örömmel emlékezett vissza diákéveire, amikor a rajz szakja részeként a népművészet tárgyi  értékeivel  is megismerkedett.

Hubert Erzsébet egyesületi elnök tárlatvezetésen mutatta be a kiállított tárgyakat, majd Terdik Angéla fazekas népi iparművész tartott mesterségbemutatót. A kiállítás a tervek szerint több városban is látható lesz, így Polgáron, majd Tégláson is.

Fekete Andrea

Friss hírek, programok

Kövessen a Facebookon is